vrijdag 1 april 2011

Greenpeace



Ha Nik en Benjamin,

Wauw wat een toffe mail!

Het is ons inderdaad opgevallen dat jullie de wereld nog niet gered hebben. Dat is niet zo leuk, maar nemen we jullie niet kwalijk. Het is ons ook nog niet gelukt; terwijl we ons net als jullie met deze vraag bezighouden. Helaas is 'ie niet zo eenvoudig te beantwoorden en terwijl ik dat opschrijf zie ik jullie al gapen want dat is wel erg voorspelbaar.. Misschien is het eigenlijk helemaal niet waar; misschien is er wél een makkelijk antwoord. Misschien is het antwoord wel: gewoon macht van de aardbodem laten verdwijnen. Of geld. Of de 'honger naar meer'. Dat zou enorme gevolgen hebben voor de verdeling van en strijd om goederen, om maar iets te noemen. En met de grondstoffen die we uit de aarde onttrekken. Het zou de politiek veranderen (zou die er dan wel zijn) en het leidt vast tot conflictvermindering. Maar dat is stom: dit is een simpel antwoord dat je niet simpel in de praktijk kunt brengen. Het is immers leuker als jullie er in de voorstelling niet alleen maar over kunnen vertellen, maar het meteen in de praktijk brengen. Toch? Misschien kun je in de voorstelling klein experimenteren met een wereld zonder macht, geld en honger naar meer. Je kunt daar mee spelen, alsof het knopjes zijn die je aan- en uitzet om te kijken wat er gebeurt, in allerlei situaties; in de politiek, in grote invloedrijke bedrijven, in de maatschappij op straat, in conflictgebieden. Als je ergens vastloopt, haal je dat ook symbolisch van de aardbodem weg, totdat je de ideale mix hebt. Maar hoe red je daar de wereld dan mee, heh.. tja. Ik moet je het antwoord schuldig blijven.

Ook Greenpeace worstelt dus met deze vraag. Het bepaalt steeds opnieuw onze keuzes, strategie en werkwijze. We begonnen klein, zo'n dertig jaar geleden, met demonstreren tegen kernproeven voor de kust van Alaska. En vanuit Nieuw Zeeland ging een boot jonge idealistische actievoerders op zoek naar walvisjagers, en er met rubberboten tussen liggen. En zo breidde dat uit, tot veel meer onderwerpen die je moet aanpakken als je de hele wereld wilt redden. We hebben geconcludeerd dat we niet alles tegelijk kunnen doen, en dat we het meest effectief kunnen zijn als we kiezen. Kiezen betekent dat je je aandacht, financiële middelen etc kunt focussen/richten/sturen. We kiezen in Nederland voor de thema's Klimaat, Oceanen, Bossen, Duurzame landbouw en Giftige stoffen. Dat is trouwens al behóórlijk veel, als je ziet hoeveel onderwerpen er weer ónder die thema's hangen. Ik zal er niet over uitwijden, maar ik kan jullie zeggen dat kiezen goed is, en ook frustrerend. Want natuurlijk wil je álles doen, de hele aarde redden, en zo snel mogelijk. Wat is eigenlijk de aarde redden.. zorgen dat we het NU goed hebben, of zorgen dat we het LATER goed hebben (onze kinderen, kleinkinderen). Of allebei? En hoe zit die balans? Daar zoekt Greenpeace ook naar; nu goed kunnen leven en tegelijkertijd rekening houden met later, als we er niet meer zijn, maar de aarde wel.

Hmm nou dit is het. Hier moeten jullie het mee doen vrees ik. Hopelijk hebben jullie ook tips en antwoorden van andere organisaties en mensen. Ik ben benieuwd of het julllie dit keer lukt, dus houd me maar op de hoogte als je wilt. We hebben een Lokale Groep vrijwilligers in Groningen die jullie mischien graag de wereld zien redden. Of een poging zien doen. Dat doen zij namelijk ook. Mocht je ze willen uitnodigen stuur me dan nog even een mail. Ik denk dat ze het heel leuk zouden vinden.

Nou, héél veel succes met jullie nobel streven waar ik blij van word.

Als jullie nog hulp nodig hebben, laat maar weten. En als jullie tips en suggesties voor ons hebben, horen we dat ook heel graag. Wij zijn ook altijd zoekende.. en jullie ideeën helpen ons misschien weer verder. Dus schroom dan niet contact op te nemen.

Groetjes!
Judith

Geen opmerkingen: