woensdag 30 maart 2011

Marianne Thieme


Beste Nik en Benjamin,

Wat geweldig dat jullie hiermee bezig zijn! Ik heb een compact antwoord voor jullie, dat zeer doeltreffend kan zijn, maar lang niet iedereen zal kunnen bekoren omdat er een gedragsverandering voor nodig is. En de mens is nu eenmaal van nature niet erg tot verandering geneigd.

Het antwoord is: we zullen moeten stoppen met op de pof te leven: we gebruiken meer grondstoffen dan de aarde jaarlijks "produceert". Geen voorschot nemen op de toekomst, maar rekening gaan houden met de reproductiecapaciteit van de aarde. Niet meer ecologische gebruiksruimte toe-eigenen dan de aarde aan elke wereldburger kan bieden. Dat betekent om te beginnen drastisch minderen met vleesconsumptie. Het huidig landbouwareaal in de wereld kan tientallen miljarden mensen voeden, mits ze plantaardige eiwitten consumeren. De vleesproductie is zeer inefficient: er is gemiddeld zeven kilo graan (veevoer) nodig voor één kilo vlees. Op dit moment wordt bijna de helft van de wereldgraanoogst opgeslokt door de veehouderij, die het weer voor ongeveer 90% omzet in mest en maar voor 10% in eiwitten. Al dat veevoer (vooral soja) wordt geproduceerd ten koste van de regenwouden in landen als Brazilië. De kap van het regenwoud is dramatisch voor het klimaat en ook de veehouderij zélf stoot meer broeikasgassen uit (in de vorm van methaan- en lachgas) dan al het verkeer en vervoer in de wereld samen! Als we ervoor kiezen mensen direct te voeden met plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten, kunnen we meer monden voeden hebben we minder broeikasgassenuitstoot en kunnen we het wereldvoedselprobleem, het biodiversiteitsprobleem, het klimaatprobleem, het zoetwaterprobleem, de kap van het regenwoud, de grondstoffenschaarste, stijgende voedselprijzen, dierziektencrises, vluchtelingenstromen, voedselopstanden en oorlogen voorkomen.

Ik heb er een film over gemaakt die je hier kunt zien: www.meatthetruth.nl en een artikel dat je hier kunt lezen http://www.joop.nl/opinies/detail/browse/2/artikel/beste_mark_geert_maxime_jobemile_alexander_jolande_en_andre/

Met vriendelijke groet, heel veel succes,

Marianne Thieme


Met vriendelijke groeten,

Marianne Thieme



Fractievoorzitter
Partij voor de Dieren

Geen opmerkingen: